Kehon lämpömittari joka toimii internetin kautta

IoT -työpaja

Osallistuin Tero Karvisen Internet of Things työpajalle, jossa rakensin internetin yli toimivia laitteita eli IoT laitteiden prototyyppejä. Kurssin aikana toteutin parini kanssa kehon lämpömittarin, joka lähettää dataa verkkosivulle, josta sitä voi seurata graaffisen kuvaajan avulla.

Kaikkein kiinnostavin data mitä käsiisi voit saada on omasta kehostasi. On mielenkiintoista nähdä miten keho reagoi erilaisiin ympäristöihin ja ärsykkeisiin. Kehon mittaaminen ja seuraaminen on minulle tuttua puuhaa. Joka päivä seuraan erilaisilla laitteilla ja applikaatioilla sykettäni, unen pituutta ja laatua, kuukautiskiertoani, ruokailu tottumuksiani sekä kuinka monta askelta kävelen ja kuinka paljon liikun taikka istun. Tämän tiedon kerääminen ja seuraaminen ei ole kuitenkaan niin aikaa vievää kuin voisi kuvitella. Itse käytän vain kahta applikaatiota (FitBit ja Clue) joissa vietän yhteensä max 5 minuutta päivässä, sekä FitBit Charge ranneketta. Olen huomannut viime vuosien aikana, että terveyden seuraaminen onkin osoittautunut erittäin suureksi osaksi sairauden ehkäisyä.

Oman kehonlämpötilan mittaaminen on kuitenkin nykypäivänä vieläkin vaivalloista. Jopa kehon mittaamiseen kunnostautunut henkilö kuten minä, mittaan lämpötilaani vain silloin kun epäilen sen kertovan minulle jotain, mitä jo tiedän; olen kuumeessa. Lämpötilan mittaaminen muulloin kuin sairaana on kuitenkin erittäin hyödyllistä. Saisin tarkempaa tietoa kuukautiskierrostani, stressi tasoistani sekä yleisestä terveydestäni. Silti tarpeeksi tarkan kuumemittarin ostaminen, sen käyttäminen joka päviä sekä tiedon kirjaaminen ylös niin, että voisin verrata sitä muuhun keräämääni dataan tuntuu erittäin vaivalloiselta.

Joten ei varmaankaan kuulosta uskomattomalta, että halusin toteuttaa projektin parini kanssa laitteesta, joka mittaa kehonlämpötilaa ja lähettää siitä syntyvän tiedon rajapintaan, josta sitä voidaan tarkastella lisää.

Projekti aloitettiin toteuttamalla ohjelma Arduino ympäristössä, joka vastaanottaa lämpö sensorista voltteja, jotka muutetaan celsius asteiksi.
Lähteet:

iot.botbook.com

Internet of Thinks -työpaja nettisivu

Sensori: TEMP36 datasheet

https://www.arduino.cc/en/main/arduinoBoardUno

ArduinoUno:

https://www.arduino.cc/en/main/arduinoBoardUno

Adafruitn ohjeet:

https://learn.adafruit.com/tmp36-temperature-sensor/using-a-temp-sensor

GitHub:

https://github.com/robado/Arduino

Työparin näkökulmasta:

https://venlainkari.wordpress.com/2017/03/23/internetin-kautta-toimiva-kehon-lampotilamittari/

Advertisements

One thought on “Kehon lämpömittari joka toimii internetin kautta

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s